Få mere ud af dit ATP-apparat
De fleste der har et ATP-apparat kender vores overflade tests, UltraSnap og SuperSnap, men der findes også 2 ATP tests til væsker, som oftest bruges til verificering af, om en CIP-rengøring har fungeret.


For at forstå hvad de måler, er vi nødt til at først at forstå at der findes 3 kilder til ATP.
- Det somatiske ATP
- Det frie ATP
- Det bakterielle ATP
Hvis vi forestiller os en fødevare som fx appelsinjuice, så vil der være en masse appelsinceller som stadig er intakte efter presning, disse indeholder det somatiske ATP. Derudover er der en masse ATP, er lækket ud af de celler som er sprunget ved presningen, dette kalder vi det fri ATP. Til sidst har vi det ATP som findes inden i mikroorganismerne som også er i appelsinjuicen.
ATP er identisk uanset hvilken af de tre kilder man taler om ergo, kan man ikke lave en ATP test der kun detekterer fx det mikrobielle ATP og ikke det somatiske og frie, men man kan i stedet differentiere imellem dem gennem at bestemme hvilke af celler man åbner før man måler.
AquaSnap TotalTM indeholder et reagens (ekstraktant) som åbner såvel de somatiske og bakterielle celler og som derefter måler det totale ATP.
AquaSnap FreeTM indeholder et reagens (ekstraktant) som åbner det somatiske ATP, men ikke det bakterielle ATP og herefter måles dette sammen med det frie ATP (uden det mikrobiologiske).

AquaSnap Total™
AquaSnap TotalTM indeholder et reagens (ekstraktant) som åbner såvel de somatiske og bakterielle celler og som derefter måler det totale ATP.

AquaSnap Free™
Indeholder et reagens (ekstraktant) som åbner det somatiske ATP, men ikke det bakterielle ATP og herefter måles dette sammen med det frie ATP (uden det mikrobiologiske).

- Et højt tal viser at problemet er produktrester og man bør foretage en ny rengøring og desinfektion.
- Et lavt tal, viser at problemet er mikrobiologisk og man kan nøjes med en desinfektion.


En case lavet for en dansk kunde hvor man sammenlignede AquaSnap TotalTM (AST) og AquaSnap FreeTM (ASF) op imod traditionel mikrobiologi viste følgende.
Den første kolonne (0 ppm ECA) var rent spildevand. De 3 kolonner med hhv. 10, 100 og 500 ppm ECA er samme spildevand med tilsat desinfektionsmiddel (ECA) i.
Resultaterne viser at der er en fin korrelation mellem klassisk Totalkim og AquaSnap og at metoden er overraskende sensitiv og giver udslag (26 RLU) selv når der kun er 7 CFU i vandprøven.
Kontakt Sebastian eller Thomas for yderligere information om hvordan du kan bruge AquaSnap.